Άγνοια

 Ότι ποιο επικίνδυνο για την Ασφάλεια σας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η άγνοια είναι ότι ποιο επικίνδυνο για την Ασφάλεια σας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας 

Ζούμε σε μια εποχή πού η ενεργειακή κρίση, αλλά και η υπερθέρμανσή του πλανήτη μας έχει όλους αγγίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! Ακούμε καθημερινά για την αναγκαία αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο ενεργειακές που θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, αλλά και με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα κράτη- μέλη να εφαρμόσουν μέτρα αλλαγής ενεργοβόρων συσκευών. Το ελληνικό κράτος επιδοτεί μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων καθώς και πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις, μέσω Voucher να αλλάξουν ενεργοβόρες συσκευές όπως κλιματιστικά, ψυγεία,και καταψύκτες.

Εδώ, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στόχος του οδηγού αυτού είναι να παράσχει την απαραίτητη γνώση, για το πως μπορείτε πραγματικά να εξοικονομήσετε την μέγιστη δυνατή ηλεκτρική ενεργεία με ασφάλεια. Η επιλογή της πιο ενεργειακής συσκευής δεν είναι αρκετή! Π.χ. Για την μέγιστη ενεργειακή απόδοση ενός κλιματιστικού τεχνολογίας (Heat Pump) η ελάχιστη σωλήνωση με 5m ή 7m ανάλογα το μοντέλο και τον κατασκευαστή είναι επιτακτική και θα το αναλύσουμε παρακάτω, αλλά πρώτα λίγο θεωρία.

Heat Pump
Τα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας που αντλούν και μεταφέρουν Ενέργεια μηχανικά από ένα χώρο σε έναν άλλον (Δεν Παράγουν!!). Λέγονται αλλιώς και κλέφτες ενέργειας!
Ένας οικονομικός τρόπος να ψύξουμε ή να ζεσταίνουμε έναν χώρο χωρίς να καταναλώσουμε το 100% της απαιτουμένης ενέργειας, είναι να πάρουμε με μηχανικό τρόπο την ενεργεία αυτήν (να την κλέψουμε δηλαδή κατά έναν τρόπο) από το περιβάλλον. Η μηχανολογική διάταξη που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής Θερμοκρασίας, σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας την ονομάζουμε Αντλία θερμότητας (αγγλικά: Heat Pump). Οι αντλίες θερμότητας σχεδιάζονται για να μεταφέρουν θερμότητα (θερμική ενέργεια) με φορά αντίθετη από αυτήν της φυσικής ροής. Για την μεταφορά αυτή, απαιτείται κατανάλωση ενέργειας αλλά πολύ μικρότερη. Υπάρχουν αντλίες λοιπόν που για κάθε ευρώ που καίνε σου αποδίδουν 4+ φορές παραπάνω αποτέλεσμα υπό συνθήκες και θα σχολιαστούν λίγο παρακάτω.

Αρχή λειτουργίας της υδραυλικής και της θερμοδυναμικής
Όπως ακριβώς στην υδραυλική, το νερό πηγαίνει μόνο του (ρέει) από το ψηλό σημείο στο χαμηλό (λόγω βαρύτητας) και χρειαζόμαστε μια αντλία νερού για να μεταφέρουμε το νερό αντίθετα με την φυσική του ροή (να το ανεβάσουμε ψηλότερα), έτσι και η θερμική ενέργεια "ρέει" από μόνη της από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας (ζεστό) σε ένα σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας (κρύο) και χρειαζόμαστε μια "αντλία θερμότητας" για να αντιστρέψουμε την κίνηση της ενέργειας αυτής και να την μεταφέρουμε από την χαμηλή θερμοκρασία (κρύο) στην υψηλή θερμοκρασία (ζεστό).

(Heat Pump ή αντλία θερμότητας, "δεινός κλέφτης ενέργειας!")
Αναφερθήκαμε παραπάνω στην λειτουργιά της Heat Pump σαν κλέφτη ενέργειας από το περιβάλλον. Αλλά επειδή μπορεί να μην το καταλαβαίνετε θα το απλοποιήσω κάπως. Ας που με ότι στην πρώτη περίπτωση σε ένα δωμάτιο και πάνω στο τραπέζι έχετε αφήσει όλα τα χρυσαφικά σας και μπαίνει ένας κλέφτης σίγουρα θα σας τα πάρει όλα. Στην δεύτερη περίπτωση στο ίδιο δωμάτιο επειδή είσαστε φτωχός δεν έχετε να αφήσετε κάτι αξίας πάνω στο τραπέζι και μπαίνει ένας κλέφτης που δεν βρίσκει κάτι άξιας, τι θα σας πάρει? Τίποτα!
Έτσι μια λάθος τοποθέτηση αφήνει τίποτα ή λίγη ενεργεία στο περιβάλλον με αποτέλεσμα το Heat Pump να καίει πολύ παραπάνω ρεύμα με πολύ λιγότερο ενεργειακό όφελος. Επίσης η μικρή σωλήνωση στην διασύνδεση ενός split κλιματιστικού (μέσα - έξω) ή μιας αντλίας θερμότητας (split) είναι σαν να υπάρχει μικρό ρεζερβουάρ μεταφοράς για την ενέργεια (από μέσα έξω και αντίστροφα), όποτε η εσωτερική μονάδα θα ζητεί πάντα παραπάνω ενέργεια από αυτήν που θα μπορούσε να της ήταν διαθέσιμη. Στη περίπτωση ενός Inverter κλιματιστικού η εξωτερική μονάδα θα λειτουργεί αδιάκοπα πάντα στις μέγιστες στροφές για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της εσωτερικής μονάδας πολλές φορές χωρίς να το καταφέρει καταναλώνοντας μόνο περιττή ενέργεια!

(R32\ R600)
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νέες οικολογικές συσκευές 6ετιας χρησιμοποιούν τα λεγόμενα οικολογικά αέρια (R32\ R600) που είναι λίγο ως πολύ εύφλεκτα και χρήζουν την ανάλογη προσοχή ως προς τον τρόπο και τον χώρο που τοποθετούνται. Λόγο της χρήσης του εύφλεκτου αεριού είναι επιτακτικό η ελαχίστη σωλήνωση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας να είναι 3m και να διαβάζουμε πάντα τα εγχειρίδια των μηχανημάτων για την ασφάλεια σας. Θα εκπλαγείτε με τις πληροφορίες που θα βρείτε μέσα σε αυτά, για την ορθή χρήση και την ασφάλεια σας, που σίγουρα θα έπρεπε να γνωρίζατε. Επιπλέον πληροφορίες εδώ

Ορθή χρήση και υψηλή ενεργειακή απόδοση
• Όταν μιλάμε για Ψυγεία\ Καταψύκτες, η ενεργειακή τους απόδοση είναι πιο ξεκάθαρη γιατί είναι αυτόνομες συσκευές και απλώς πρέπει να τοποθετούνται σε χώρο με καλό εξαερισμό και μακριά από εστίες φωτιάς (διαβάστε το βιβλίο χρήσης της συσκευής σας).
• Όταν μιλάμε για κλιματισμό τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα λόγω των πολλών επιλογών που υπάρχουν και ειδικότερα όταν αυτά κάνουν χρήση του αεριού R32.
α) Πρέπει υποχρεωτικά να ζητήσουμε από τον εγκαταστάτη να μας αφήσει όλα τα εγχειρίδια του συγκεκριμένου κλιματιστικού για να τα διαβάσουμε προσεκτικά!!
β) Να απαιτήσουμε από τον εγκαταστάτη ειδικά αν το μηχάνημα λειτουργεί με R32 Αέριο (τα 6 τελευταία χρόνια όλα τα κλιματιστικά είναι με R32), το ελάχιστο 3m σωλήνωση για ασφάλεια λόγο του R32 και για μέγιστη ενεργειακή απόδοση (Α++?) του μηχανήματος 5m ή 7m ανάλογα τον κατασκευαστή και συνήθως την ποιότητα του μηχανήματος.
Ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να λέει ότι το μηχάνημα του είναι Α+++ ενεργειακό αλλά θα πρέπει να αναφέρει επίσης υπό ποιες συνθήκες έγιναν οι μετρήσεις (δηλαδή τα μέτρα του χαλκό-σωλήνα 5m ή 7m) Δείτε εδώ.   Αν ένα μηχάνημα που είναι θεωρητικά (Α+++) ενεργειακό και τοποθετηθεί λάθος (με λιγότερο των 3m σωλήνωση ή ακόμα λιγότερο πχ. 1,60m που είναι η πιο σύνηθες λάθος τοποθέτηση στην αγορά όχι μόνο γίνετε επικίνδυνο υπό συνθήκες να εκραγεί και θέτει την ζωή σας σε κίνδυνο, μπορεί ακόμα να χάσει την εγγύηση καλής λειτουργίας του και ενεργειακά σίγουρα θα αποδίδει πολύ λιγότερο ακόμα και πολύ πιο κάτω από την Α κατηγορία καταναλώνοντας πολύ περισσότερο ρεύμα. Ένας άλλος σοβαρός λόγος που σίγουρα επηρεάζει την ενεργειακή απόδοση του μηχανήματος είναι το που και πως τοποθετείτε χωροταξικά το μέσα αλλά και το έξω μηχάνημα όπως και οι αποστάσεις από τοίχους- εμπόδια που μπορεί να εμποδίζουν την αναπνοή του μηχανήματος.

Όταν λοιπόν, σωστά κάνουμε να επιλέγουμε μια ακριβότερη συσκευή, με πολύ καλή ενεργειακή απόδοση και (Α+++) ταμπελίτσα θα πρέπει να ανατρέξουμε στο εγχειρίδιο εγκατάστασης να δούμε στα πόσα μέτρα και υπό ποιες συνθήκες το προϊόν αυτό έχει μετρηθεί και έχει αυτήν την χαμηλή κατανάλωση! Να μην αφήνεστε στην Άγνοια σας και επιτρέπετε σε εμπειρικούς τεχνικούς που δεν έχουν καν διαβάσει το εγχειρίδιο εγκατάστασης της συσκευής, να κάνουν επικίνδυνες τοποθετήσεις όπως περιγράψαμε παραπάνω!!!

Βλέπετε παρακάτω κάποια εγχειρίδια που ξεκάθαρα περιγράφουν όλα τα ανωτέρω. Η εικονική ενεργειακή απόδοση στις ψυκτικές μονάδες είναι ελεγμένη με μήκος αγωγού 5 μέτρων το ελάχιστο ή και ακόμα 7 m, εκτός και αν ο οδηγός εγκατάστασης (το manual) της συσκευής λέει κάτι διαφορετικό και όχι αν δε λέει τίποτα ;-) εσκεμμένα! . Αν η τοποθέτηση του κλιματιστικού σας κόστισε (80€-130€) και οι σωλήνες διασύνδεσης είναι λιγότερο των 3 μέτρων καθώς και αν ο εγκαταστάτης δεν χρησιμοποίησε αντλία κενού για 15’+ ή κάτι αυτοσχέδιο και δεν τήρησε τις προαναφερθείσες προδιαγραφές εγκατάστασης του κατασκευαστή σίγουρα η εγκατάσταση δεν θα τηρεί τις ενεργειακές προδιαγραφές του κατασκευαστή και μπορεί να είναι και Επικίνδυνη (για έκρηξη, μια λέξη που δεν θα την βρείτε εύκολα στο manual της συσκευής σας αλλά υπονοείτε από τα συμφραζόμενα αποφώλια ζωής κτλ.).!!
- Επίσης ένα ορθά ενεργειακά τοποθετημένο κλιματιστικό, είναι σίγουρα ασφαλέστερο και οικονομικότερο στην λειτουργία του και το μόνο που χρειάζεται είναι ο ετήσιος καθαρισμός του και τίποτε άλλο. Σίγουρα Όχι Αέρια, διότι το κύκλωμα σωληνώσεων/αερίου θεωρείτε ερμητικά κλειστό (στεγανό) και δεν πρέπει να προσθέτετε αέρια εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα διαρροής κάπου. Αν έχετε διαρροή θα πρέπει να βρεθεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί για την ασφάλεια σας ειδικά όταν γίνεται χρήση του R32 Αερίου! Εγχειρίδια TLC, Inventor, Dakin, LGCarrierToyotomiSamsung, Fujitsu, Pitsos

Λόγω της μεγάλης συμπίεσης του R32, οι σωληνώσεις δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τα 3 μέτρα! Αν το κύκλωμα χάσει την στεγανότητα του, αποτέλεσμα του μικρού μήκους σωληνώσεων και της υψηλής πίεσης του αερίου, υπάρχει κίνδυνος διαρροής R32 στο περιβάλλον άλλα και εισροή ατμοσφαιρικού αέρα μέσα στο κλειστό κύκλωμα του κλιματιστικού, το οποίο αν συμπιεστεί μαζί με το R32 θα έχει αποτέλεσμα την έκρηξη του συμπιεστή ή AC Blast (δείτε βίντεο). ->>>

AC Explosion

Κάποιοι κατασκευαστές/προμηθευτές μηχανημάτων για να αντισταθμίσουν τα συχνά πυκνά προβλήματα και βλάβες της λάθους τοποθέτησης των μηχανημάτων τους μάλλον αφαιρούν μια ποσότητα αερίου* από αυτό που θα έπρεπε να είχαν όταν πιστοποιηθήκαν στα 5m ή 7m για το Α++?. Αποτέλεσμα η εγκατάσταση να είναι σίγουρα ποιο ασφαλείς αλλά σε καμιά περίπτωση τόσο ενεργειακή όσο θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι! “Αυτό υποθέτω είναι μια ελληνική καινοτομία” για να κάνουν πιο ασφαλείς τις λάθος τοποθετήσεις αντί να αναγκάσουν τους εγκαταστάτες να βάζουν το ελάχιστο 3m γα ασφάλεια! Εξαλλάξου ποιος θα το καταλάβει ειδικά όταν η αγορά ψάχνει την φτηνή και λάθος τοποθέτηση λόγο καθαρά αγνοίας των παραπάνω!

->* αυτό παρατηρείτε μόνο σε συγκεκριμένων κατασκευαστών μηχανήματα  που αν τοποθετηθούν με 5m σωλήνωση δεν αποδίδουν και χρειάζονται επιπρόσθετο αέριο, ενώ στα 5m δεν θα έπρεπε.
 
Επιπλέον τρόποι να εξοικονομήσεις ενεργεία
Αν έχει κάνει τα παραπάνω είσαι σε ασφαλή καλό δρόμο και δω θα βρείτε 15 προτάσεις για μεγαλύτερη εξοικονομήσει ενέργειας. 

Σωληνώσεις; η προϋπόθεση για υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α???)
Πολλοί κατασκευαστές θέτουν προϋπόθεση τα 5-7μέτρα σωλήνα για να πιάσει το κλιματιστικό τους την ενεργειακή κλάση Α+++ και το ελάχιστο 3 μέτρα στην περίπτωση R32 για να είναι ασφαλής η εγκατάσταση. 

Σε όλα τα κλιματιστικά που κάνουν χρήση R32 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης, αυτό υποδηλώνεται με ένα τριγονάκι κίτρινο που στη μέση έχει μια φωτιά ! Το μάρκετινγκ της κάθε εταιρείας εστιάζει περισσότερο στην οικολογική πλευρά του R32 και όχι στους κινδύνους που εγκυμονεί μια λάθος τοποθέτηση ή μία λάθος χρήση του κλιματιστικού από τον χρήστη. Κάποιες μεγάλες γνωστές εταιρείες αναφέρονται εκτενέστερα στους κινδύνους και κάποιες άλλες σχεδόν περιληπτικά δείτε εδώ .

Όμως όλες οι πληροφορίες απ' όπου και να προέρχονται όταν αναφέρονται σε εγκαταστάσεις R32 λειτουργούν προσθετικά. 

Είναι άκρως αναγκαίο πριν την αγορά ενός κλιματιστικού να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος και τύπο κλιματιστικού για τον χώρο που το θέλουμε. Να διαβάσουμε τον οδηγό εγκατάστασης (installation manual) πριν την τοποθέτηση του. Όχι για να το τοποθετήσετε μόνοι σας αλλά για να γνωρίζετε το μήκος σωλήνωσης που απαιτεί ο κατασκευαστής του κλιματιστικού τόσο για την ασφάλεια σας όσο και για την υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης διαβάζοντας το εγχειρίδιο θα μάθετε για τις όποιες επιπλέον προστασίες θα πρέπει να πάρετε από τη μεριά σας για την ασφάλεια σας. Γιατί όταν ο τεχνικός φύγει, εσείς θα παραμείνετε και η εγκατάσταση θα πρέπει αν είναι άκρως ασφαλής!!! 

Όλοι ψάχνουμε μια προσφορά σε ένα καλό και αξιόπιστο κλιματιστικό και μία εξίσου οικονομική εγκατάσταση. Πολλές φόρες ένα πολυκατάστημα προσφέρει ένα κλιματιστικό που το συνοδεύει με μια δωρεάν  ή μια πολύ οικονομική τοποθέτηση. Στην περίπτωση αυτή να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να ρωτήσετε πόσα μέτρα χαλκού περιλαμβάνει η εγκατάσταση και ΌΧΙ μέχρι πόσα.

Επίσης κατά την εγκατάσταση, είναι αναγκαίο ο τεχνικός εγκατάστασης να κάνει το ελάχιστο 20’-30’ κενό (με αντλία κενού). Αυτό εξασφαλίζει την αφαίρεση της υγρασίας από τις σωληνώσεις. Γιατί υγρασία = νερό και νερό = Η2Ο Υδρογόνο και !!Οξυγόνο!!. 

Αν αναρωτιέστε πόσο πρέπει να σας κοστίσει μια ορθή τοποθέτηση, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι την πληρώνετε μια φορά και θα πρέπει να τηρεί τις παραπάνω προδιαγραφές για ασφάλεια και εξοικονόμηση ενεργείας. Σίγουρα θα είναι λίγο πιο ακριβή γιατί θα έχει περισσότερα μετρά σωλήνων και καλωδίων (εξτρά χαλκός) τα οποία κοστίζουν κάτι παραπάνω. Επίσης μετράει και ο βαθμός δυσκολίας στην τοποθέτηση αλλά και ο χρόνος που θα πρέπει ο τεχνικός να ταξιδέψει για να σας επισκεφθεί όπως και τα μέτρα σωλήνωσης οι διατομές και η μόνωση του χαλκού.
Κάποιες ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 100€-180€+ ΦΠΑ χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.

Συντήρηση Καθαρισμός
Τώρα που έχετε εξασφαλίσει την ορθή εγκατάσταση του κλιματιστικού σας , θα πρέπει να γνωρίζετε και την διαδικασία συντήρησης και καθαρισμού του, για να διασφαλίσετε την υγειά της οικογενείας σας. Όταν αναφερόμαστε αποκλειστικά στον καθαρισμό ενός κλιματιστικού εννοούμε τον καθαρισμό του κλιματιστικού μέσα έξω από σκόνες για καλύτερη απόδοση και την απολύμανση της εσωτερικής μονάδας μόνο. Δεν αναφερόμαστε στην πλήρωση αερίου ή κάποια άλλη επισκευή που καλύπτει το Service. 
Το Service μπορεί να καλύπτει και τον καθαρισμό, αν αυτός είναι απαραίτητος. Όταν όμως έχουμε ένα κλιματιστικό R32 με σωστή εγκατάσταση και αποδίδει χωρίς κανένα πρόβλημα καλό είναι να μην δοκιμάσουμε την όποια προληπτική πλήρωση αερίου και να κάνουμε μόνο βαθύ καθαρισμό! Αυτό για την αποφυγή της όποιας εισροής αέρα στο κλειστό κύκλωμα. Ο καθαρισμός θα είναι αρκετός για να διατηρήσουμε την εγγύηση του κλιματιστικού .

Ποια η διαφορά ενός απλού καθαρισμού από έναν βαθύ καθαρισμό?
Ο βαθύς καθαρισμός καθαρίζει τις σκόνες και απολυμαίνει το 95% της εσωτερικής κεφαλής (κυψέλες, ανεμιστήρας),  και ένα μεγάλο μέρος του κέλυφους από πολλά βλαβερά μικρόβια και άλλα αλλεργιογόνα. Ο βαθύς καθαρισμός επίσης εξασφαλίζει ότι η εσωτερική κεφαλή του κλιματιστικού θα επανέλθει καθαρή, σαν την πρώτη μέρα λειτουργίας της.  

Ο καθαρισμός αυτός γίνεται αποσυναρμολογώντας το εσωτερικό κλιματιστικό ή κάνοντας το μηχάνημα “μπάνιο” με πίεση από κάτω προς τα επάνω!  Αν αυτό σας ακούγεται παράξενο, σίγουρα είναι, αλλά έτσι εξασφαλίζεται η καθαρότητα της εσωτερικής κεφαλής. Δείτε περισσότερα εδώ.

Σωστή χρήση του κλιματιστικού. Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε!
Αν είστε αλλεργικοί ή υπάρχουν παιδιά στο σπίτι ο βαθύς καθαρισμός είναι επιτακτικός δυο φορές το χρόνο, ή το ελάχιστο μια φορά το χρόνο πριν την εναλλαγή από ζέστη σε κρύο για απολύμανση της συσκευής και διατήρηση της εγγύησης. περισσότερες πληροφορίες...